Komreistheater

Het Gerrit Komrij College organiseert een toneeluitwisseling waarbij 10 Winterswijkse leerlingen en 10 Portugese scholieren samen aan toneel werken. De aftrap daarvoor is al gegeven. Tineke Ubbels heeft de Komrijleerlingen tijdens een aantal workshops voorbereid op dit gebeuren. Zij hebben met elkaar de teksten verkend, de spelmogelijkheden onderzocht en de eigen talenten verdiept en zijn klaar om de uitdaging aan te gaan.

2016 is Shakespearejaar. De vertaling van The Tempest door Komrij is onderlegger voor een collagetoneel dat gedurende een aantal weken moet ontstaan. Er bestaat een mooi poëtisch theaterstuk - een 'gedicht in één akte' - van de moderne Portugese dichteres Ana Luísa Amaral,  'Prospero's dood', en op een heel mooie manier voortborduurt op De  Storm. Het speelt op hetzelfde verlaten eiland, heeft deels dezelfde  personages als Shakespeares stuk en is gebaseerd op een paar motieven  daaruit: toverij, qua status en ras ongelijke liefde en het  mikrokosmoseffect van de groep schipbreukelingen op het eiland. Beide stukken bevatten motieven die naar de huidige tijd verwijzen: asielzoekers en bootvluchtelingen, xenofobie, materialisme versus idealisme, de rol van de vrouw.

De school ontvangt de Portugese leerlingen voor het Komreistheater rond het weekend van1 of 2 oktober. De aansluitende week wordt er onder leiding van Tineke Ubbels gewerkt aan een opvoering. Improvisatie, tekstfragmenten, muziek, dans zullen de ingrediënten zijn voor dit collagetoneel. Een eerste opvoering zal plaatsvinden in de eerste week van oktober in of nabij de school.

Het eerste weekend van november vertrekt de groep naar Portugal. De tweede repetitieweek start. Opvoering op het marktplein in Oliveira d’Hospital op vrijdag 11 november.